Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Συνέντευξη με τον Esko από τους Fejd στο 4 Τεύχος του Περιοδικού μας "Ιδεών Άντρον"



Οι  Fejd είναι μία Παραδοσιακή (folk) μπάντα από την Σουηδία που δημιουργήθηκε το 2001 από τα αδέρφια Rimmerfors και άλλους μουσικούς από την μέταλ μπάντα Πάθος (Pathos) όπως ο Thomas Antonsson, ο Esko Salow και ο Lennart Specht. Θα τους έχετε ακούσει αρκετές φορές εάν είστε ακροατής του ραδιοφώνου μας καθώς είναι μία από τις λατρεμένες μας (και για όλες τις ώρες) επιλογές. Οι Fejd είναι πρωτοπόροι όσο αφορά τον τρόπο που αποδίδουν την μουσική τους προς εμάς, χρησιμοποιώντας Παραδοσιακά όργανα που τα βρίσκεις ανά τους αιώνες και ταυτόχρονα με μουσικά όργανα της εποχής μας. Το αποτέλεσμα? Ένα περίεργο μα συνάμα καταπληκτικό πάντρεμα διαμέσου των αιώνων, που μας δίνει χαρά και ευδαιμονία όταν τους ακούμε από την συχνότητα του Υπερίων.  
Ο Esko λοιπόν, είχε την ευγενή καλοσύνη να μας απαντήσει στις ερωτήσεις μας για τις ανάγκες της συνέντευξης αυτής!



 Σας ευχαριστούμε Esko που μας δίνετε την δυνατότητα να έχουμε μια δική σας συνέντευξη.

Θα αρχίσω με την συνηθισμένη ερώτηση

1. Παρακαλώ δώστε μας ένα μικρό βιογραφικό των Fejd για όσους δεν γνωρίζουν το συγκρότημα και ένα μικρό ιστορικό των μελών του συγκροτήματος.

Esko: Οι Fejd ξεκίνησαν το 2001 σαν ένα σχέδιο από πέντε παιδικούς φίλους που ήθελαν να παίξουν κάτι για να διασκεδάσουν. Αρχικά όλες οι ηχογραφήσεις μας ήταν διαθέσιμες για δωρεάν κατέβασμα στην ιστοσελίδα μας, κάτι που δεν είναι δυνατόν εάν θέλεις να ανταπεξέλθεις οικονομικά σε ακριβότερες ηχογραφήσεις και να έχεις ένα όνομα να σε στηρίζει. 

Όλοι ξεκινήσαμε ως μουσικοί της Metal σκηνής σε διαφορετικούς, λίγο-πολύ πετυχημένους σχηματισμούς. Το 1995 ο Patrik θέλησε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό από την ηλεκτρική κιθάρα και την metal μουσική που συνήθιζε και άρχισε να παίζει μπουζούκι ανάμεσα σε άλλα «παλαιότερα» μουσικά όργανα, κόλλησε με την παραδοσιακή μουσική και προσκάλεσε σύντομα τον αδελφό του Niklas να συμμετάσχει στην ιδέα του. Σταδιακά αυτό μεταμορφώθηκε στους Fejd και θεωρούμε το 2001 ως αρχή.

Έχουμε κυκλοφορήσει πέντε δίσκους, δύο δοκιμαστικά, ένα αυξημένης διάρκειας (Extended Play) και δύο πλήρη άλμπουμ. Τα δύο πλήρη άλμπουμ κυκλοφορούν από την εταιρία Napalm Records.
“I en tid som var” 2002, “Huldran” 2004, “Eld” 2006, “Storm” 2009 & “Eifur” 2010
  
2. Τι σημαίνει το όνομα Fejd και γιατί το επιλέξατε για το συγκρότημά σας;

E: Fejd σημαίνει διαμάχη, φιλονικία, αγώνας. Είναι ένα όνομα που θεωρήσαμε κατάλληλο για το συγκρότημά μας, κυρίως επειδή πάντα αγωνιζόμασταν να βρούμε χρόνο να παίξουμε μαζί στο παρελθόν.

3. Ποιες είναι οι επιρροές για τους στίχους σας; Ποια είναι η έμπνευσή σας;

E: Η έμπνευση μπορεί να βρεθεί παντού: σε βιβλία, μύθους και θρύλους, στη φύση, την καθημερινή ζωή που βλέπουμε κάθε μέρα και μας περιβάλλει. Η έμπνευση είναι δύσκολο να περιγραφεί καθώς δεν έρχεται ποτέ όταν την ψάχνεις, δεν μπορείς να την πιέσεις, πρέπει να έρθει φυσικά.

4. Επιλέγετε να γράψετε τους στίχους σας στη μητρική σας γλώσσα. Ηχούν, κατά την άποψή σας, περισσότερο ποιητικά με αυτόν τον τρόπο; Θεωρείτε πως αυτό μπορεί να εμποδίσει το συγκρότημά σας να αποκτήσει ένα ευρύτερο, παγκόσμιο κοινό θαυμαστών;

E: Οι στίχοι μας αφορούν πράγματα που βρίσκονται γύρω μας και πρέπει να είναι στη γλώσσα μας. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να εκφραστούμε με έναν πειστικό τρόπο εάν προσπαθούσαμε να γράψουμε στα αγγλικά για παράδειγμα.
Γνωρίζω πως έχουμε θαυμαστές σε όλον τον κόσμο και επιλέγουν να δουν πέρα από το φράγμα που μπορεί να σηκώσει η γλώσσα. Η μουσική φτάνει πολύ μακρύτερα από τις λέξεις και είναι το ίδιο πράγμα με τα συναισθήματα. Δεν προσπαθούμε να γίνουμε το μεγαλύτερο συγκρότημα του κόσμου οπότε τα Σουηδικά λειτουργούν μια χαρά για μας. Και είναι ένας ωραίος τρόπος για να μάθουν οι άνθρωποι τη γλώσσα μας.

5. Οι Fejd χρησιμοποιούν αυθεντικά παραδοσιακά μουσικά όργανα, και αυτό είναι κάτι που εκτιμάμε πολύ. Θα μπορούσατε να μας πείτε ποια είναι αυτά και να περιγράψετε με λίγες λέξεις τα πιο ασυνήθιστα;

E: Τα σημαντικότερα μουσικά όργανα και εκείνα που δίνουν τον ρυθμό στους Fejd είναι το Μπουζούκι και η Moraharpa. Υποθέτω πως θα είστε αρκετά εξοικειωμένοι με το μπουζούκι, αν και αυτό που χρησιμοποιούμε είναι αρκετά διαφορετικό από το δικό σας.

Moraharpa ή βιολί με πλήκτρα ονομάζεται μια παλαιότερη έκδοση του Hurdy-Gurdy. Είναι ένα όργανο με τεντωμένες χορδές αλλά αντί να παίζεται όπως το βιολί, το τοποθετείς σαν κιθάρα και πιέζεις πλήκτρα για να αλλάξεις νότα. Το παλαιότερα διατηρημένο μοντέλο οργάνου στη Σουηδία χρονολογείται από το 1526 και βρίσκεται στο μουσείο Zorn στην Dalarna (Σουηδία).

Svensk säckpipa
ή γκάιντα είναι το όργανο που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλον τον κόσμο με διαφορετική μορφή από το 4000 π.α.χ.χ. Ο σουηδικός τύπος έχει κυλινδρικούς τρύπιους σωλήνες και σχεδόν εξαφανίστηκε από τη Σουηδία στις αρχές του εικοστού αιώνα. Μπορείτε να βρείτε το ίδιο μοντέλο σε πολλές χώρες όπως στη Ρωσία, την Τσεχία και την Ιταλία, για να αναφέρω μερικές.

Mungiga ή εβραϊκή άρπα είναι πιθανόν ένας από τους παλαιότερους τύπους οργάνων και μπορεί να βρεθεί σε όλον τον κόσμο. Ήρθε στις σκανδιναβικές χώρες κατά την εποχή των Βίκινγκς και από τότε χρησιμοποιείται κυρίως στην παραδοσιακή μουσική. Η Ουγγαρία ίσως είναι η χώρα που είναι διασημότερη για την ισχυρή μουσική παράδοση με τις εβραϊκές άρπες.

Χρησιμοποιούμε επίσης όργανα όπως διάφορα είδη φλάουτων και πνευστών, Hurdy-Gurdy και τις απλές κιθάρες, μπάσα, κίμπορντ και ντραμς.

6. Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές του συγκροτήματος και γιατί επιλέξατε να ενώσετε την μουσική metal με την Σουηδική Παραδοσιακή μουσική;

E: Θεωρούμε τους Hedningarna και Garmarna από την Σουηδία σαν τις σημαντικότερες παραδοσιακές επιρροές για το συγκρότημά μας, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές άλλες παρουσίες που ήταν σημαντικές για εμάς. Μουσικά επηρεαζόμαστε εξίσου από συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden, οι Mercyful Fate και οι Bathory. Νομίζω πως είναι πολύ φυσικό για εμάς, καθώς αρχίσαμε σαν metal μουσικοί. Δεν ήταν κάτι που αποφασίσαμε, απλά ακούγονταν σπουδαίο όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε. Η βάση μας πλησιάζει αρκετά την metal μουσική, αλλά η μουσική γλώσσα είναι πιο παραδοσιακή.

7. Παραδοσιακό ροκ, παραδοσιακό metal, πολυθεϊστικό ροκ. Πολλές «ετικέτες» (κατηγορίες τεχνοτροπίας) έχουν ακουστεί για το συγκρότημά σας! Πού ταξινομείτε το συγκρότημά σας και τελικά νομίζεται πως η μουσική μπορεί «να τοποθετηθεί σε μια κατηγορία»;

E: Υποθέτω ότι είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους εάν υπάρχουν κατηγορίες αλλά τελικά θεωρώ πως υπάρχουν πάρα πολλές. Δεν ξέρω πως ακριβώς να κατηγοριοποιήσω τους Fejd. Ο όρος Σκανδιναβική μεσαιωνική παράδοση είναι καλός για μένα, αλλά αυτή είναι ακόμα μια κατηγορία. Χρησιμοποιώ δύο κατηγορίες: καλή ή κακή μουσική, και ακούω όλα εκείνα που θεωρώ καλά.

8. Το Offerrök (προσφορά καπνού) είναι ένα τραγούδι για τις Ιεροτελεστίες. Ποια είναι η σύνδεσή σας με τους Παλαιούς Τρόπους σύμφωνα με την Παλαιά Πίστη;Θεωρείτε πως οι Αξίες και οι Αρετές που είχαν οι πρόγονοί μας, μπορούν να μας βοηθήσουν σήμερα;

E: Οι λέξεις της σοφίας δεν παλιώνουν ποτέ. Εναπόκειται στον κάθε έναν να επιλέξει πως θα ζήσει τη ζωή του. Είναι σημαντικό να αγαπάμε και να προσέχουμε τη φύση και να αγκαλιάζουμε τη ζωή, να φερόμαστε ο ένας στον άλλον με σεβασμό. Είναι κοινή λογική κατά τη γνώμη μου και δεν χρειαζόμαστε μια θρησκεία για να το καταλάβουμε. Οι πρόγονοί μας ήξεραν πώς να ζήσουν σε αρμονία με τη φύση καλύτερα από εμάς σήμερα. Το μόνο που μετράει στη σύγχρονη κοινωνία είναι τα χρήματα, δυστυχώς. 

9. Πόσο σημαντική είναι η Κληρονομιά για εσάς;

E: Η κληρονομιά μας λέει ποιοί είμαστε αλλά όχι ποιοί πρέπει να γίνουμε. Νοιαζόμαστε πολύ για τα υλικά αγαθά σήμερα και ξεχνάμε εκείνα που είναι σημαντικά: τη φύση, την οικογένεια και άλλα πράγματα πολύ μεγαλύτερης αξίας από το χρήμα. Πρέπει να τιμάμε ο ένας τον άλλον και τον κόσμο στον οποίο ζούμε, επειδή βρισκόμαστε εδώ μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

10. Θα σας κάνω τώρα μια ερώτηση που κάνουμε σε κάθε συγκρότημα από το οποίο παίρνουμε συνέντευξη. Τι θα λέγατε εάν οι Fejd συμμετείχαν με ζωντανή εμφάνιση σε Πολυθεϊστικό Φεστιβάλ εδώ στην Ελλάδα; Θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο;

E: Θα ήταν απίθανο. Θα θέλαμε πολύ να έρθουμε εάν υπήρχε η δυνατότητα.

11. Ποιά είναι τα σχέδια του συγκροτήματος για το άμεσο μέλλον;

E: Για την ώρα δουλεύουμε πάνω σε νέα τραγούδια για το τρίτο μας άλμπουμ και δίνουμε μερικές συναυλίες από καιρού εις καιρόν. Νομίζουμε πως μπορούμε πραγματικά να διαθέσουμε κάποιο χρόνο φέτος για να δουλέψουμε με τα τραγούδια σε έναν αρμονικό ρυθμό, αυτοσχεδιάζουμε πολύ και περιμένουμε να δούμε που θα μας οδηγήσει. Είναι υπέροχα.

12. Μπορείτε να πείτε κάποιες τελευταίες αλλά όχι ασήμαντες λέξεις στους Έλληνες θαυμαστές σας; Εάν υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε αλλά δεν σας ρώτησα, μπορείτε να το αναφέρετε τώρα.
Παρακαλώ κλείστε την συνέντευξη όπως επιθυμείτε!

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σας!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου